Tuesday, 9 August 2016

Macrovipera lebetina (blunt-nosed viper) (Linnaeus, 1758) Φίνα - Οχιά - Cyprus

Family Viperidae

Macrovipera lebetina is a venomous viper species found in Cyprus, North Africa, much of the Middle East, and as far east as Kashmir. Five subspecies are currently recognized, including the nominate race described here

Στην Κύπρο, υπάρχουν 8 είδη φιδιών, εκ των οποίων τα 3 είναι δηλητηριώδη αλλά μόνο το ένα, η φίνα (Macrovipera lebetina ), είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Η φίνα δεν είναι επιθετικη αλλά επιτίθεται μόνο όταν νιώθει να απειλείται. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα ωφέλιμο σε τομείς όπως αυτόν της γεωργίας μια και τρέφεται με τρωκτικά και άλλα επιβλαβή για τη γεωργία ζώα.


Σωληνόγλυφο – Φέρει δηλητήριο στα μπροστά δόντια –επικύνδυνο για τον άνθρωπο

Η οχιά ή κοινός κοντονούρα, φίνα ή πατσάλα, είναι το μοναδικό επικίνδυνο για τον άνθρωπο δηλητηριώδες φίδι της Κύπρου. Το χοντρό στο χρώμα της άμμου σώμα με το σφηνοειδές κεφάλι και την κοντή ουρά, καθώς και ο νωχελικό συνήθως τρόπος κίνησης την καθιστούν εύκολα αναγνωρίσιμη από τα υπόλοιπα φίδια της Κύπρου. Σε περίπτωση που εντοπίσετε μια οχιά, μην την ενοχλήσετε, μείνετε ακίνητοι και αφήστε την να απομακρυνθεί ή απομακρυνθείτε εσείς από αυτήν.

                                                   Περιγραφή:
Εξαιρετικά χοντρό σώμα (σε σχέση με τα υπόλοιπα φίδια της Κύπρου) στο χρώμα της άμμου. Διαθέτει σκούρους καφέ ορθογώνιους σχηματισμούς στην πλάτη τοποθετημένους κατ’ εναλλαγή. Έχει ιδιαίτερα κοντή ορά και χοντρό τριγωνικό κεφάλι. Η κόρη των ματιών είναι κάθετη και διαστέλλεται το βράδυ για να διευκολύνει τη νυχτερινή όραση του ζώου.
 Ενδιαίτημα:
Συναντάται σε όλους τους τύπους ενδιαιτημάτων του νησιού (δάση, κοιλάδες, παραλίες, βραχώδεις περιοχές) ακόμα και κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Συνήθως εντοπίζεται σε περιοχές πλησίον πηγής νερού (ρυάκι, ποτάμι, λίμνη).

Τροφή:
Αρουραίους και άλλα μικρότερα θηλαστικά, πουλιά, σαύρες, μικρά έντομα ή και άλλα φίδια (ανάλογα με το μέγεθος του ζώου).

Αναπαραγωγή:
Αναπαράγεται την άνοιξης και το καλοκαίρι. Αποθέτει μέχρι και 23 αυγά εντός του καλοκαιριού τα οποία και εκκολάπτονται περίπου ένα μήνα μετά την απόθεσή τους.

Εξάπλωση στο νησί:
Ευρεία εξάπλωση από τα παράλια μέχρι και τις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους.

Παγκόσμια εξάπλωση:
Βόρειοδυτική Αφρική, Κύπρος, δυτική Ασία από την Τουρκία και τα μεσογειακά παράλια της Μέσης Ανατολής μέχρι το Πακιστάν και το Καζακστάν. Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που φιλοξενεί το είδος αυτό.
Πηγη ΕΡΠΕΤΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΥ
Photos Nicosia by George Konstantinou





                 





























No comments:

Post a Comment