Tuesday 9 August 2016

European blind snake or European worm snake (Typhlops vermicularis) Τυφλίνος - Ανήλιος - Cyprus

Τυφλίνος

Family  Typhlopidae
Limassol,Moni 20/5/2013
Nicosia,Geri 2014

 Ο Τυφλίνος είναι τυφλό φίδι της οικογένειας των τυφλοπίδων. Ζει από τα Βαλκάνια μέχρι τα Νησιά του Αιγαίου και από την Κύπρο μέχρι τοΑφγανιστάν. Είναι το μόνο φίδι του γένους Τύφλωψ που συναντάται στην Ευρώπη.
Ο τυφλίνος είναι το μικρότερο φίδι της Ευρώπης. Το ολικό μήκος του φθάνει μέχρι και τα 40 cm, συνήθως όμως είναι κάτω από 30 cm. Πρόκειται για φίδι τυφλό, εξελιγμένο και προσαρμοσμένο στην υπόγεια ζωή. Σπάνια μπορεί να παρατηρηθεί στην επιφάνεια. Δραστηριοποιείται μέσα σε στενές τρύπες από φωλιές ασπόνδυλων ή σκάβει το ίδιο σε μαλακό χώμα, καθώς και κάτω από πέτρες ή βράχους. Τρέφεται με μικρά ασπόνδυλα όπως μυρμήγκιατερμίτες, μικρά αραχνοειδή κτλ, καθώς και με νύμφες ή προνύμφες αυτών. Τα ατροφικά του μάτια είναι σκεπασμένα με δέρμα. Η ουρά του έχει μυτερό τέλος και την χρησιμοποιεί στην μετακίνησή του μέσα στις τρύπες. Τα θηλυκά γεννούν 4-8 αυγά μήκους 11-25 mm. Αν πιαστεί προσπαθεί έντονα να ξεφύγει και πιέζει με την άκρη της ουράς του. Είναι εντελώς ακίνδυνο φίδι.(Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια)
Typhlops vermicularis, the European blind snake or European worm snake, is a species of snake in the genus Typhlops. Despite its common name, the range of the European blind snake ranges from the Balkan Peninsula, the Aegean Islands, and Cyprus to Afghanistan. The common name refers to how it is the only blindsnake of the genus Typhlops naturally found in Europe. The only other blindsnake found in Europe is the brahminy blindsnake, or "flowerpot snake," Ramphotyphlops braminus, where specimens have been discovered lurking in the soil at the Kew Gardens
(From Wikipedia, the free encyclopedia)
Photos by George Konstantinou

















No comments:

Post a Comment