Tuesday 9 August 2016

Schreiber's fringe-fingered lizard - Acanthodactylus schreiberi (Boulenger, 1878) Ακανθοδάκτυλος - Αμμόσαυρα - Cyprus


Schreiber's fringe-fingered lizard (Acanthodactylus schreiberi ) is a species of lizard in the Lacertidae family
A. schreiberi is found in CyprusIsraelLebanon, and Turkey.
The natural habitats of Schreiber's fringe-fingered lizard are sandy shorespastureland, and plantations. A. schreiberi is threatened by habitat loss.  From Wikipedia, the free encyclopedia

Πλήρες όνομα: Acanthodactylus schreiberi (Boulenger, 1878)
Ενδημικό υποείδος A. s. schreiberi (Boulenger, 1878)
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ LACERTIDAE:
Η οικογένεια αυτή περιλαμβάνει 312 είδη τα οποία εξαπλώνονται σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Πρόκειται για την οικογένεια που περιγράφηκε πρώτη και η μορφολογία των αντιπροσώπων της θεωρείται η πιο «τυπική» μορφή σαυρών. Οι λασερτιδες είναι γρήγορες σαύρες, με καλά σχηματισμένα άκρα και κεφάλη. Κυνηγούν κατά τη διάρκεια της ημέρας και σχεδόν όλες γεννούν αυγά με εξαίρεση περιορισμένο αριθμό ειδών που γεννούν απευθείας νεαρά άτομα. Στην Κύπρο εντοπίζεται τρείς αντιπρόσωποι της οικογένειας αυτής, η Αμμόσαυρα, η Αλιζαύρα και η Σαύρα του Τροόδους.
Περιγραφή:
Μεσαίου μεγέθους σαύρα με σώμα που φτάνει τα 10cm σε μήκος και με ουρά που είναι συνήθως διπλάσια σε μήκος από το σώμα. Ο χρωματισμός του σώματος ποικίλει ανάλογα με την ηλικία του ατόμου. Τα νεαρά άτομα φέρουν σκούρα πλάτη με 8 ωχρόλευκες γραμμώσεις ενώ τα ενήλικα γκρίζα πλάτη με κεραμιδί και μαύρες βούλες και γραμμές από γκρίζα στίγματα. Η κάτω μέρος της ουράς διαθέτει κόκκινο χρωματισμό στα νεαρά άτομα, κίτρινο στα ενήλικα θηλυκά και λευκό στα ενήλικα αρσενικά.

Ενδιαίτημα:
Εντοπίζονται κυρίως σε αμμώδεις ακτές με θινικά οικοσυστήματα στα οποία παρουσιάζεται αραιή θαμνώδης βλάστηση. Μπορεί επίσης να απαντηθεί και στην ενδοχώρα σε εκτάσεις με ξηρό χώμα και αραιή βλάστηση όπως κοίτες ποταμών, ημιερημικές εκτάσεις ή ακόμα και σε ανοίγματα στο δάσος. Απαντάται από την παραλία μέχρι το υψόμετρο των 1400 μέτρων.
Τροφή:
Τρέφεται κυρίως με μικρά αρθρόποδα αν και παρατηρήθηκε να καταναλώνει και ποσότητα φυτικής ύλης όπως μικρά άνθη και καρπούς.

Αναπαραγωγή:
Η αναπαραγωγή ξεκινά κατά την περίοδο της άνοιξης και μπορεί συνεχιστεί μέχρι και το φθινόπωρο. Τα θηλυκά μπορούν να γεννήσουν από 1-4 φορές το χρόνο ωοαποθέτοντας 1-4 αυγά κάθε φορά (συνήθως 2) τα οποία τοποθετούν σε στοές που σκάβουν στο έδαφος. Τα αυγά εκκολάπτονται περίπου δύο μήνες μετά την ωοαπόθεση.
Παγκόσμια εξάπλωση: Ανατολική Μεσόγειος (Κύπρος, Ισραήλ, Λίβανος, νότια Τουρκία)

Κατάσταση: Κοινό

Ιδιαίτερη Προστασία:
• Προστατεύεται από την Σύμβαση της Βέρνης (Παράρτημα ΙIΙ)
• Έχει κηρυχτεί ως «Κινδυνεύον» από την IUCN
Πηγη ΕΡΠΕΤΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΥ
Photos Nicosia by George Konstantinou




























No comments:

Post a Comment